Sunday, December 14, 2008

FUTSAL

Alooo semua...lama Rampage tak update blog....ni baru nak start balik (nasib baik my lovely wife bagi pinjam n/book) untuk update blog....

on yesterday night Rampage terpanggil untuk joint geng penaggah time Azza wedding at Tmn Mastiara untuk main futsal....Perhhhh memang Rampage pancit habis (dah lama tak main lari2 lakatakan....), ingat kan main ping-pong & Gym penat, rupanyer futsal ni lagi penat.



Cara permainan yg sempoi.... saper dapat 2 goal dulu stay kat dalam, yg kalah keluar digantikan dgn new group terdiri dari 5 orang.


Aksi gelecek menggelecek & cilok mencilok...masing2 tunjuk skill

Bro ni dah ponat....stay dah 2 games


Haaaaa...Azza ni lah sorang jer pemain wanita yg bermain futsal pada malam tu.
Azza menjadi pemain pertahanan...semua tak lepas, hubby dia jadi stiker.

Apa lagi...bila Azza penat dia minum milo dlm botol susu budak...hehehee jgn marah aaaa.

Abg Zamri, goal keeper yg pancit gak cam Rampage...Aris tak der dia out station.
Ok sampai disini jer coretan dari Rampage....tunggu....bila ader masa Rampage akan upload lagi...
p/s: Dj Epoi bila nak set main paintball ngan Bro Apai.

Monday, November 24, 2008

LAGU FAST & FURIOUS VER. SINGAPORE

Ni kisah tak der keje la ni...cuba donga lagu F&F version singapore.

fast & furious singapore (download)

Ni liriknye:~

I wonder if you know,
How they live in Ang Mo Kio
Go to city many gantry
Can't afford your speed too low
Fast and furious! (Kena!) (beep! beep! beep!) Slow is dangerous (Aiyah!)
(beep! beep! beep!)

I wonder if you know,
How they live in Toa Payoh
Please lah tolong, only Lorong
Not Expressway also tio!
Fast and furious! (Kena!) (beep! beep! beep!) Spread like virius! (Aiyah!)
(beep! beep! beep!)

Many many taxes danglin
ERP now is randomin
Keep your speed 'bove 45
Or everybody Cashcard won't survive!
Suka suka ERP on
Happy happy gantry can born
16 new ways to gope your lui
See already want to pui!

Gahmen say take MRT
Cos car is only luxury
Build the road for Fellari
Normal car will up lorry
Ji Pa Ban (uh!), Ichiban (uh)
No million dollars you Lan Lan
CTE is the place to be
Singapore road for VIP

I wonder if you know,
How they live in Ang Mo Kio
Reach work early, at 5.30
Spend three hours drink teh-o
Can't be seraious! (wah lau!) (beep! beep! beep!) Live like vampires
(ouch!) (beep! beep! beep!)

I wonder if you know,
Where the gantry never grow
Where the lorry Never worry
Travel freely where you go
Pulau Bukom! (Don't have!) (beep! beep! beep!) Pulau Tekong (Huat ah!)
(beep! beep! beep!)

TAG REPLY TO BISZ'IGN(APAI)

1. The age you'll be on your next birthday:
33 (dah tua, tapi hati mau muda)

2. Place you want to travel to:
Paris, Europe and Mecca (ni pegi haji daa)

3. Your favorite place:
My home sweet home

4. Your favorite food:
Unagi, All kind javanisse cook, all kind Minang food and all halal food lah.

5. Your favorite pet:
Non

6. Favorite color combination:
Black & white, Red & white, Black & yellow.

7. Favorite piece of clothing:
Don't care as long it seem simple.

8. Your all time favorite song:

  • tie a yellow ribbon around the old oak tree -(tak ingat penyanyi)
  • to love somebody-bee gees
  • how can i tell her-lobo
  • i'd love you to want me-lobo
  • dream lover-lobo
  • knock 3 times-dawn
  • house of the rising sun-(pon tak ingat penyanyi)
  • All music by the shadow (otai group) *"tak caye ke"(mungkin org cam Rampage jer dengar cam ni)
  • (they long to be) close to you-carpenters
  • yesterday once more-carpenters
  • SEBENARNYA RAMPAGE TAK PILIH LAGU...SEMUA LAGU RAMPAGE SUKA, MELAYU KER, CINA KER, INDIA KER, JEPUN KER, KER, KER DAN KER...SEMUA RAMPAGE LAYANNNNNNNzzzzzzzzzzzzzzzz.

9. Favorite TV show:initial-D, pokemon, midnight wanga, final fantasy, ghost whisperer, house,

10. First name of your significant other/crush:

Non

11. Which town do you live in:

Selayang, Selangor

12. Your screen name/nickname:

  • Rampage
  • Joe
  • Otai
  • Dr. Joe
  • Setan Baik....hehehehe ni gelaran bagi hackerz baik (suatu masa dulu2)

13. Your first job:

Yamaha Motor, 1st Line Supervisor

14. Your dream job:
Engineer of sound & music,

15. One bad habit that you have:
ripping original artist music and give for free

16. Worst fear:
Cannot handle panic situation

17.Things you'd like to do before you die:
perbanyakkan amal jariah

18. The 1st thing you'll buy if you get $1,000,000:
divide it in 2 : 1 part for charity / 1 part for my children education & healty

19. Your husband/wife: Nurliza binti Wahab (FOREVER LOVE YOU)

*** aku nak Tag Dj Epoi gak...***

Wednesday, November 19, 2008

LAWAK PETANG

Di sebuah majlis pernikahan nikah, pengantin lelaki bernama Hassan - (bukan nama sebenar) :

Kadi : Hassan... .

Pengantin Lelaki : Saya ustaz...

Kadi : Dengan baik2 ya Hassan ... . "Aku nikahkan akan dikau dengan si Polan bt Polan dengan mas kahwinnya RM80 tunaiiiiii "

Pengantin Lelaki : "Aku terima nikahnyaaa si Polan binti Polan dengan mas kahwinnya RM80 tunaiiiii"

Kadi : Sah? (ditanya kepada saksi pertama)

Saksi Pertama : Sah... .

Kadi : Sah? (ditanya kepada saksi kedua)

Saksi Kedua : Sah...

Saksi ketiga : errr...

  1. lontara suara awak tidak jelas ... . saya tak dengar apa yang awak cakap ... .
  2. pitching berterabur ke laut ... keluar acuan terus, jiwa kosong ... tak de feel ... .
  3. low note tak sampai, high note awak pulak ... tak de kawalan ... sepatutnya ditahan ... kasi sustain ... falseto lemah .. improvisation R&B awak tak menjadi ... bughok bebenor bunyinyeee ...
  4. teknik ramify pun tak mantap ... bunyi cam orang nak berak jerrr... . satu jer yang saya suka ... . awak ade ciri2 seorang pesona bintang! awak boleh lebih berjaya sekiranya melakukan yang lebih terbaik!!!!! ... .
  5. tapi yang penting sekali ... . hassan terlupa kepada penonton ... tak fokus pada kamera ... . yang tu aje ... . harap hassan baiki pada masa2 akan datang ye hassan ... hassan boleh pergi jauh ... dan juga pakcik nasihatkan agar hassan jangan lupa solat lima waktu ... tu penting San, nak jadi artis ni kena jugak balance dunia akhirat ... .
Kadi :?????


*p/s
jangan marah just for dapat sedekah kerana senyuman anda....hehehehehe

Monday, November 17, 2008

MAKANAN & HIKMAHNYA DALAM ISLAM

Roti (khubz)
Roti yang paling bagus ialah diperbuat daripada gandum yang baik dimasak dalam pembakar roti yang bulat. Roti itu dibiarkan sejuk sebelum dimakan, jika tidak kita akan merasa haus bila memakannya. Roti yang sudah lama dan tidak elok akan menyebukan perut. Roti yang terdapat sekam gandum mudah dicernakan. Nabi s.a.w. pernah bersabda 'Jangan potong roti dengan pisau. hormatilah roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah menghormati roti itu'.

Jintan Manis (anisun)
Jintan manis banyak khasiatnya ianya melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu disekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.

Epal (tuffah)
Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh menguatkan organ hati.

Asparagus (hiyawn)
Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan kelahiran anak.

Pisang (mawz)
Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.

Barli (sya'ir)
Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg mengidap demam.

Selasih (manis rayhan)
Selasih berkhasiat untuk menguatkan organ hati, memudahkan tidur dengan cara menyapu kepala dengan basil yang dicampurkan air.

Mentega (zubdah)
Mentega khasiatnya memanas dan melembapkan. Baik untuk menghilangkan sembelit. Mentega yang dicampurkan dengan kurma dan madu sejenis makanan yang menghilangkan rasa mengidam pada perempuan hamil.

Bunga kubis (qunnabit)
Sayuran ini sukar dihadam dan bahaya untuk penglihatan.

Chamomile (babunaj)
Kegunaan chamomile ialah melancarkan aliran haid dan kencing. Ianya juga sangat berguna untuk memanaskan badan.

Lobak merah
Kegunaannya memanaskan badan. Ianya juga melancarkan aliran haid dan air kencing.

Biji kopi (qahwah)
Sebagai ubat penyakit buang air besar berdarah, menghilangkan dahaga dan dikatakan menimbulkan kebijaksanaan.

Biji hitam (habb al sauda)
Dilaporkan bahawa Nabi s.a.w. pernah bersabda 'Jadilah seperti biji habb al sauda kerana biji ini ubat semua penyakit kecuali kanser dan mati'. Adalah dilaporkan juga bahawa Allah Taala menunjukkan bahawa 'ia' itu ialah hab al sauda menghapuskan angin dalam usus dan demam. Baik untuk merawat 'leukoderma' dan membuka saluran urat yang halus. Berguna untuk menghilangkan penyakit selesema.

Ayam (dajaj)
Memudahkan penghadaman. membetulkan imbangan badan, baik untuk otak dan badan, serta mencantikkan rupa paras. Walau bagaimanapun jika dimakan terlalu banyak boleh menyebabkan penyakit sendi dan yang terbaik ialah daging ayam betina yang tidak bertelur.

Kulit kayu manis (darchini)
Kulit kayu manis juga merupakan pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran (rempah ratus) yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia.

Timun (qitta')
Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan.

Jintan putih (kammun)
Jintan putih khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.

Tamar kering (tamr)
Nabi s.a.w. pernah bersabda, 'Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah rumah yg tiada bermakanan'. Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar. Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang tidak diingini.

Terung (badhijan)
Terung hitam menyebabkan keluarnya hempedu. Kecenderungan benda ini mengeluarkan hempedu dapat dibetulkan dengan memakannya bersama daging.

Telur (baydah)
Khasiat telur yang paling baik boleh kita dapati daripada telur ayam (setengah masak atau ?masak) bukan direbus keras. Putih telur melegakan apabila kita melecur atau kulit terbakar dan menghilangkan parut pada kulit.

'Endive' (hindiba)
Khasiat hindiba berubah mengikut musim. Hindiba' pada awal musim adalah yang paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. Hadith menyatakan 'makanlah hindiba dan janganlah bersendawa kerana sesungguhnya tidak ada satu hari pun titisan air syurga tidak jatuh ke atas hindiba'.

Fenugreek (Hulbah)
Nabi s.a.w. pernah bersabda 'jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas'. Antara khasiat hulbah membantu pengaliran haid dan berguna untuk menyembuhkan sakit perut(memulas) .

Buah Ara fig (fin)
Fin kering adalah yang terbaik. Di antara khasiatnya ialah untuk memanaskan badan dan rasanya enak. Nabi s.a.w. pernah bersabda, 'Jika anda kata ada buah datang dari syurga maka itulah fin kerana sebenarnya inilah buah syurga'. Oleh itu makanlah buah fin kerana khasiatnya menyembuhkan penyakit buasir dan pirai.

Ikan (samak)
Khasiat ikan air tawar lebih baik terutama yang makan tumbuh tumbuhan, bukan yang makan lumpur dan benda-benda seni dalam air. Ikan yang tidak dimasak sukar dihadam dan mengeluarkan ketidak seimbangan badan.

Bawang putih (thum)
Bawang putih juga elok untuk memanaskan badan. Khasiatnya membuang gas dan menggalakkan pengeluaran air mani. Baik untuk pembawakan sejuk, untuk mencairkan balgham. Minyaknya digunakan untuk merawat gigitan serangga dan Nabi s.a.w pernah bersabda 'Sesiapa yang memakan pohon ini maka janganlah dia mendekati kami dan janganlah sembahyang bersama bersama kami.'

Minyak sapi (samn)
Minyak sapi mengandungi banyak lemak. Ia dianggap sebagai penawar racun. Campurkan dengan manisan lalu dimakan dan ianya dipercayai ubat pada makanan.

Halia (zanjabil)
Halia disebut dalam ayat alQuran (ayat 17, Surah Al Insan) firman Allah Taala yang bermaksud 'Dan mereka dalam Syurga itu,diberi dari sejenis minuman yang campurannya dari zanjabil'. Khasiatnya membantu penghadaman dan memanaskan badan.

Inai (hinna)
Terdapat banyak khasiat pada inai. Antaranya menghilangkan bekas calar-calar atau lebam pada badan, menghilangkan sakit kepala, sakit dalam kaki, sakit kuku dan mengelokkan rambut. Inai bersifat sangat panas dan menerbitkan perasaan cinta. Wangian yang terbaik ialah yang diperbuat dari bunga inai. Memakai inai pada kuku, tangan dan kaki menjadi biasaan masyarakat di Timur terutama bagi pengantin baru.

Madu lebah(a'sal)
Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit birit. Sabda Nabi s.a.w., 'Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya.' Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika perut kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).

Kekacang (a'das)
Semua kekacang mengeluarkan kekeringan. Jenis-jenis kekacang hendaklah dimakan sedikit kerana kalau dimakan dengan banyak ianya tidak baik untuk perut. Ada hadith mengatakan bahawa sesiapa memakan kekacang akan menerbitkan hati yang simpati, mata berair dan menghapuskan kesombongan.

Salad (khass)
Meskipun ianya sejuk, ia dianggap sayuran yang baik untuk dimakan. Ia melembutkan tubuh yang keras dan membantu menyembuhkan penyakit gangguan mental. Salad melemahkan tenaga batin dan terlalu banyak memakannya juga melemahkan penglihatan.

Daging (lahm)
Daging mengandungi banyak khasiat. Dikatakan bahawa orang yang memakan daging selama 40 hari berturut turut tidak akan mendatangkan kebaikan. Dan orang yang tidak memakan daging selama 40 hari berturut-turut juga tidak akan mendatangkan kebaikan. Dengan kata lain makanlah daging secara sederhana. Daging yang paling baik ialah daging kambing. Ianya bersifat panas dan lembab. Daging kambing yang paling baik ialah daging kambing jantan yang berumur satu hingga dua tahun. Adapun daging babi haram dimakan. Terdapat pertelingkahan pendapat mengenai daging kuda sebagai makanan biasa. Ibnu Sina berpendapat bahawa daging unta, kuda, keldai adalah tidak baik dimakan sebagai makanan biasa. Syariat juga melarang memakan daging binatang pemangsa. Dilarang memakan daging binatang pemangsa yang kukunya mencengkam dan menyangkuk.

HEALTY TIP



KLICK GAMBAR UNTUK BESARKAN.



Saturday, November 15, 2008

TAG REPLY TO DJ EPOi

Ni Tag reply to Dj Epoi.

Hehehe .......komen jangan tak komen.





This pic. amik time khawin dulu.



yang ni pon gambo khawin berpakaian ala-ala raden gitu. Senyuman paling manis


ini gambo tak ingat kat mana.....hehehhe awek cun rindu kat kita...

p/s:

Rampage orang yg nak kena Tag ni ialah jeng...jeng...jeng (Hiez@Hidhir )

Thursday, November 13, 2008

ISRAEL


cubalah tengok kekejaman israel laknatullah, melalui luahan hati pemuda brazil yg bukan beragama islam, melalui lukisannya.











































Wednesday, November 12, 2008

RENUNGAN

Sakaratul Maut, Siapkah kita untuk menghadapinya ?

"Kalau sekiranya kamu dapat melihat malaikat-malaikat mencabut nyawa orang-orang yang kafir seraya memukul muka dan belakang mereka serta berkata, "Rasakanlah olehmusiksa neraka yang membakar."(niscaya kamu akan merasa sangat ngeri) (QS. Al-Anfal {8} : 50).

"Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam tekanan-tekanan sakaratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya (sambil berkata), "Keluarkanlah nyawamu !"

Pada hari ini kamu dibalas dengan siksaan yang sangat menghinakan, karena kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan) yang tidak benar dan kerena kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya". (Qs. Al-An'am : 93).

Cara Malaikat Izrail mencabut nyawa tergantung dari amal perbuatan orang yang bersangkutan, bila orang yang akan meninggal dunia itu durhaka kepada Allah, maka Malaikat Izrail mencabut nyawa secara kasar. Sebaliknya, bila terhadap orang yang soleh, cara mencabutnya dengan lemah lembut dan dengan hati-hati. Namun demikian peristiwa terpisahnya nyawa dengan raga tetap teramat menyakitkan.

"Sakitnya sakaratul maut itu, kira-kira tiga ratus kali sakitnya dipukul pedang". (H. R. Ibnu Abu Dunya).

Di dalam kisah Nabi Idris a. s, beliau adalah seorang ahli ibadah, kuat mengerjakan sholat sampai puluhan raka'at dalam sehari semalam dan selalu berzikir didalam kesibukannya sehari-hari. Catatan amal Nabi Idris a. s yang sedemikian banyak, setiap malam naik ke langit. Hal itulah yang sangat menarik perhatian Malaikat Maut, Izrail. Maka bermohonlah ia kepada Allah Swt agar di perkenankan mengunjungi Nabi Idris a. s. didunia. Allah Swt, mengabulkan permohonan Malaikat Izrail, maka turunlah ia ke dunia dengan menjelma sebagai seorang lelaki tampan, dan bertamu ke rumah Nabi Idris.

"Assalamu'alaikum, yaa Nabi Allah". Salam Malaikat Izrail, "Wa'alaikum salam wa rahmatulloh". Jawab Nabi Idris a. s.

Beliau sama sekali tidak mengetahui, bahwa lelaki yang bertamu ke rumahnya itu adalah Malaikat Izrail. Seperti tamu yang lain, Nabi Idris a. s. melayani Malaikat Izrail,dan ketika tiba saat berbuka puasa, Nabi Idris a. s. mengajaknya makan bersama, namun di tolak oleh Malaikat Izrail. Selesai berbuka puasa, seperti biasanya, Nabi Idris a. s mengkhususkan waktunya "menghadap". Allah sampai keesokan harinya. Semua itu tidak lepas dari perhatian Malaikat Izrail. Juga ketika Nabi Idris terus-menerus berzikir dalam melakukan kesibukan sehari-harinya, dan hanya berbicara yang baik-baik saja.

Pada suatu hari yang cerah, Nabi Idris a. s mengajak jalan-jalan "tamunya" itu ke sebuah perkebunan di mana pohon-pohonnya sedang berbuah, ranum dan menggiurkan. "Izinkanlah saya memetik buah-buahan ini untuk kita" pinta Malaikat Izrail (menguji Nabi Idris a. s).

"Subhanallah, (Maha Suci Allah)" kata Nabi Idris a. s. "Kenapa ?" MalaikatIzrail pura-pura terkejut. "Buah-buahan ini bukan milik kita". Ungkap Nabi Idris a. s. Kemudian Beliau berkata:"Semalam anda menolak makanan yang halal, kini andamenginginkan makanan yang haram". Malaikat Izrail tidak menjawab. Nabi Idris a. s perhatikan wajah tamunya yang tidak merasa bersalah. Diam-diam beliau penasaran tentang tamu yang belum dikenalnya itu. Siapakah gerangan ? pikir Nabi Idris a. s. "Siapakah engkau sebenarnya ?" tanya Nabi Idris a. s. "Aku Malaikat Izrail". Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris a. s terkejut, hampir tak percaya, seketika tubuhnya bergetar tak berdaya. "Apakah kedatanganmu untuk mencabut nyawaku ?" selidik Nabi Idris a. s serius.

"Tidak"

Senyum Malaikat Izrail penuh hormat."Atas izin Allah,aku sekedar berziarah kepadamu". Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris manggut-manggut, beberapa lama kemudian beliau hanya terdiam. "Aku punya keinginan kepadamu". Tutur Nabi Idris a. s "Apa itu ? katakanlah !". Jawab Malaikat Izrail.

"Kumohon engkau bersedia mencabut nyawaku sekarang. Lalu mintalah kepada Allah SWT untuk menghidupkanku kembali, agar bertambah rasa takutku kepada-Nya dan meningkatkan amal ibadahku".

Pinta Nabi Idris a. s. "Tanpa seizin Allah, aku tak dapat melakukannya", tolak Malaikat Izrail. Pada saat itu pula Allah SWT memerintahkan Malaikat Izrail agar mengabulkan permintaan Nabi Idris a. s. Dengan izin Allah Malaikat Izrail segera mencabut nyawa Nabi Idris a. s. sesudah itu beliau wafat. Malaikat Izrail menangis, memohonlah ia kepada Allah SWT agar menghidupkan Nabi Idris a. s. kembali.

Allah mengabulkan permohonannya. Setelah dikabulkan Allah Nabi Idris a. s. hidup kembali. "Bagaimanakah rasa mati itu,sahabatku ?" Tanya Malaikat Izrail. "Seribu kalilebih sakit dari binatang hidup dikuliti". Jawab Nabi Idris a. s.

"Caraku yang lemah lembut itu, baru kulakukan terhadapmu". Kata Malaikat Izrail. MasyaAllah, lemah-lembutnya Malaikat Maut (Izrail) itu terhadap Nabi Idris a. s. Bagaimanakah jika sakaratul maut itu, datang kepada kita ?

p/s:
marilah kita renungkan bersama2.

TANDA TANDA STRESS

Pertama: Anda sentiasa menghadapi masalah untuk bangun tidur....... ......... ......... .........



Kedua: Tengkuk anda sentiasa merasa sakit dan susah untuk memusingkan kepala...... ......... ......... .......


Ketiga: Rambut anda sentiasa kusut masai setelah mandi dan menggunakan syampu terbaik..... ......... ......... .....


Keempat: Kepala anda sentiasa merasa pening dan seperti berada di awang-awangan. ......... ......... ......... ..


Kelima: Berat badan anda terus meningkat dengan mendadak walau pun telah berusaha keras untuk mengurangkan berat....... .......... ......... ......... ......... .


Keenam: Anda sentiasa merasa letih yang amat sangat dan sentiasa mengeliat... ......... ......... .......


Ketujuh: Anda sentiasa merasa fikiran terlalu sempit...... ......... ......... ......... ......... .

Kelapan: Anda sentiasa merasa diri anda terlalu kecil dan selalu dipermainkan. ......... ......... ......... ......... .....


Kesembilan: Boss sentiasa marah dengan anda......... ......... ......... ......... ......... ......


Kesepuluh: Anda sentiasa basah kuyup ketika keluar makan tengahari walaupun berpayung... ......... ......... ......... ........


Kesebelas: Anda sentiasa dan selalu merasa penat yang amat sangat...... ......... ......... ......... .....


Keduabelas: Anda sentiasa merasa diri tersepit..... ......... ......... ......... ......... ......... ...


Ketigabelas: Anda sentiasa merasa ke hadiran tetamu asing....... ......... ......... ......... ......... ......... .


Keempatbelas: Anda sentiasa merasa seperti hendak demam dan selsema serta kepala merasa panas....... ......... ....


Kelimabelas dan akhir:
ANDA SENTIASA MERASA...... .. KESEORANGAN DAN MERASA AMAT TAKUT....... ..... SEPERTI ADA SESEORANG BERADA DI DALAM RUMAH........ ......... ......... .HE...HE. ....HE... ..


p/s:
jangan marahhhhh aaaaa......nanti kena jual.

PANDUAN

Tahukah anda mengamal minum secawanair teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. IsyaAllah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan (memang terbukti keberkesanan).

Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:

1. Mandi awal pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak berkumpul. Kita boleh saksikan org mengamal mandi awal pagi kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit... (susah nak kena sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening @ migrin. Ini terbukti oleh para saintis yg membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud, maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan..

4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu, dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai di manadalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala dalam ikan mengandungi ion (-). Jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindakan balas biokimia yng terhasil yg boleh merosakkan usus kita.

5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzime sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam).

Sekian terima kasih....di sudahi wabillah hi taufik wal hidayah, wassalam .

Tuesday, November 11, 2008

ABOUT DRINKING WATER


  • One glass of water shuts down midnight hunger pangs for almost 100% of the dieters studied in a University study.



  • Lack of water is the #1 trigger of daytime fatigue.



  • Preliminary research indicates that�8-10 glasses of water a day could significantly ease back and joint pain for up to 80% of sufferers.



  • A mere 2% drop in body water can trigger fuzzy short-term memory, trouble with basic math, and difficulty focusing on the computer screen.



  • Drinking 5 glasses of water daily decreases the risk of colon cancer by 45%, plus it can slash the risk of breast cancer by 79%, and one is 50% less likely to develop bladder cancer.




Are you drinking the amount of water you should every day?





(No kidding, all of the above is true...)Of course, too much water may have strange side effects.

Tak percaya......lihat gambar di bawah.













p/s:
*jangan marah, Rampage pon terkena gak kat mail tadi.

Wednesday, November 5, 2008

POTATO MP3 (THAILAND SONGz)

Music is back from Thailand

Potato MP3

01 - คำตอบของหัวใจ - POTATO
02 - เพียงพอ - POTATO
03 - คนกลาง - POTATO
04 - ห้ามใจไม่ไหว - POTATO
05 - เข้าทาง - POTATO
06 - ฟังความข้างเดียว - POTATO
07 - ปล่อย - POTATO
08 - นี่แหละความเสียใจ - POTATO
09 - ถ้าพรุ่งนี้ฉันทำไม่ได้ - POTATO
10 - ชีวิตที่ขาดเธอ & Night Life - POTATO
11 - บันไดเสียง - POTATO

*p/s
-jangan tanya aku pasal tulisan tu, aku pon tak tau.
-tapi lagu2 dia best.
-nasib baik server upload dah o.k, kalu tak, taktau bila boleh letak lagu kat blog.

PENGETAHUAN AGAMA

Assalamualaikum,



Berkongsi sedikit ilmu... dari JAKIM.



Mandi wajib yg betulMandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.



Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.



Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini."Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.



Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul," tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.



Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.



Rukun mandi wajib ada 3 perkara.


  • Pertama, niat.

  • Kedua, menghilangkan najis di badan.

  • Ketiga, meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: "Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala."Atau " Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala."Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.


Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: " Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala." Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: " Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala".


Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.


Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan, menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.


Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir, meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.


Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?..Inilah yang rumitnya Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.


Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.


Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.


Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab.


3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .


Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik.


Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat. Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Panduan Tambahan



  • 1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo'a.

  • 2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah 'olahraga'. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do'a.

  • 3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- DOA TENGOK CERMIN

  • 4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

  • 5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

  • 6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

*p/ssst

-sori sebab lama tak update blog, repair n/book kena virus

Friday, October 31, 2008

HARI PALING BAHAGIA

Ini adalah hari yang paling bahagia dalam hidup Rampage, anak sulung Rampage tetiba je ajak gunting rambut.


Aqil ni paling susah nak potong rambut, siap meronta2 kalau nak potong rambut dia. Tetapi pada hari ini tetiba je dia yang ajak gi potog rambut, diam plak tu bila tengah potong. ingat nak tiru bapak dia nak bela rambut panjang. Rupanya sangkaan Rampage meleset sama sekali. tak pasal2 Rampage pun potong rambut sekali.



PETUA

Petua Untuk Murah Rezeki Dan Dijauhkan Kesulitan

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki , Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan ubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah S.A.W adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah S.A.W, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah.

Sebagaimana kata Rasulullah S.A.W,"Sesungguhnya Allah itu indah dan mencintai keindahan."Namun demikian tidak berarti Islam mengajarkan kemewahan. Islam justeru menganjurkan kesederhanaan. Baik dalam berpakaian, merias tubuh maupun dalam sikap hidup sehari-hari. Nabi sendiri jubahnya seringkali sudah luntur warnanya tapi senantiasa bersih. Umar bin Khattab walaupun jawatannya kalifah, pakaiannya sangat sederhana dan bertambal-tambal. Tetapi keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah, wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya berseri.

Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum. Bahkan Rasulullah S.A.W menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya. Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.".

Wallahualam..

p/s
*senyum itu sedekah....hehehe bukan kena bayar pun.


Wednesday, October 29, 2008

PERSAHABAT

1. Persahabatan adalah satu satunya pintu kebebasan kita. Banyak perkara yang tak dapat kita nyatakan kepada isteri sekali pun, tetapi dapat dinyatakan kepada sahabat. Persahabatan yang jujur adalah salah satu tangga kenaikan.

2. Supaya beroleh sahabat, hendaklah diri sendiri layak buat disahabati orang.

3. Sahabat mu suka pada mu, tetapi tidaklah tiap tiap orang yang suka kepada mu itu adalah sahabat mu.

4. Kesenangan hidup mu adalah memperbanyak teman, tetapi bukti persahabatan yang setia ialah diwaktu kesukaran.

5. Yang semulia mulia kewajipan bersahabat ialah mengetahui kehendak dan kemahuan sahabat mu sebelum dikatakan dan perkenankan permintaannya sebelum dimintanya.

6. Kalau mempunyai banyak sahabat, janganlah jadi sahabat untuk seorang sahaja.

7. Kalau sahabat mu tertawa, hendaklah dikatakan apa sebab dia senang , kalau sahabat mu menangis, engkau mesti periksa apa sebab dia susah.

8. Jika engkau memberi sesuatu pada sahabat mu, bererti memberikan kepada diri mu sendiri.

9. Bila orang telah merasa dirinya besar, dia lupa akan salahnya, hanya sahabat yang setia yang sanggup membuka matanya.

10. Teman yang 'berudang disebalik batu' adalah seumpama anjing ditepi jalan, yang ditujunya hanya tulang yang akan dilemparkan kepadanya, bukan tangan yang melemparkan tulang itu.

Monday, October 27, 2008

KING OF THE DAY

<==KLICK PICTURE FOR LARGE IMAGE

26hb. 10,2008 berlangsungnya majlis persandingan anak buah Rampage di Taman Mastiara, Jalan Ipoh. K.L



Sanak saudara dari jauh dan dekat termasuk juga jiran2 datang bergotong royong menjayakan majlis ini, terima kasih di ucapkan.


<==KLICK PICTURE FOR LARGE IMAGE
Krew2 yang bertungkus lumus menjayakan majlis ini.


<==KLICK PICTURE FOR LARGE IMAGE

Sedara mara dan rakan datang memeriahkan majlis.


<==KLICK PICTURE FOR LARGE IMAGE

Ketibaan penggantin disambut dengan acara pencak silat.

<==KLICK PICTURE FOR LARGE IMAGE

Dj Epoi datang tepat pada masanya untuk menambah keceriaan majlis dengan celoteh yg tak kering gusi ( u are the best kata....Krew2 Tmn Mastiara), tak ketinggalan Aris Ariwatan yg membantu Dj Epoi membuat sound check...(sebab dia akan menyampaikan satu dua lagu, atas permintaan Dj Epoi.)-untuk tempahan boleh hubungi Dj Epoi di (epoi8787@yahoo.com)<== ni gua kasi promote cikit.



Majlis berlangsung dengan cuaca yang baik sekali. Krew2 penanggah yang keletihan turut sama menyumbangkan lagu kepada para jemputan....pun termasuk Abg Aris .


<==KLICK PICTURE FOR LARGE IMAGE


all the Tmn Mastiara krew ,Mama shida(mak andam) & Abg Aris menghiburkan tetamu yang hadir.




Majlis diakhiri dengan tarian poco-poco oleh pasangan pengantin dan krew.



video


Sunday, October 26, 2008

RAJA SEHARI

Pada tanggal 25hb. 10,2008 Rampage telah membuat kenduri Aqiqah buat anak no.2 di rumah Kakak ipar Rampage bertampat di Taman Mastiara, Jalan Ipoh, K.L (bukan Ipoh mali punya aaa).




Kebetulan Pada petang itu ada majlis nikah anak buah Rampage di rumah tersebut.

Jadi Rampage telah mengaturkan majlis marhaban dan khatam Al-Quran buat bakal penggantin perempuan.




Majlis Khatam Al-Quran dan Marhaban

Terima Kasih Kepada Dj Epoi yang sudi datang bersama sahabat2 yang mengenali Rampage. Tambahan pula menu hari itu KAMBING masak kurma (Dj Epoi aku tau hang mimpi nak makan kambing masak kurma.....hehehe).



Dj Epoi tengah membalun Kambing Kurma. Suhaimi & Karim dok sedap makan tak perasan orang tangkap gambar.

Tahniah kepada kedua mempelai yang telah selamat disatu kan pada hari Sabtu (25hb. 10, 2008). Majlis pernikahan di adakan di rumah pengantin perempuan dan diakad kan oleh bapa pengantin perempuan sendiri, iaitu En. Zamri bin Hj. Mohd Yusof.

Rombongan dari pihak lelaki



Bapa penggantin perempuan sedang mengakadkan penggantin lelaki.

ZZZZZAAAAAPPPPP dengan sekali lafaz jer penggantin lelaki telah sah menjadi KING for a day (raja sehari lah). Tahniah buat Mashailey bin Ali (Hery).


Adik beradik penggantin perempuan.

Disini juga Rampage bagi pihak En. Zamri bin Hj. Mohd Yusof ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang membantu melancarkan majlis ini.